Welk glas kies je voor whisky?

In theorie kun je whisky in alle soorten glazen drinken, maar met het hand op je hart kun je alleen van met het juiste glas genieten van de unieke smaak en aroma. Om whisky voor te proeven geeft een glas op voet, het zogenaamde Glencairn-glas, een volkome

In theorie kun je whisky in alle soorten glazen drinken, maar met het hand op je hart kun je alleen van met het juiste glas genieten van de unieke smaak en aroma. Om whisky voor te proeven geeft een glas op voet, het zogenaamde Glencairn-glas, een volkomen unieke ervaring. De gemiddelde consument zal echter volstaan met een laag glas zonder steel, waarvan cowboys en schurken drinken in Amerikaanse westernfilms.

Whisky, of whiskey, zoals deze goudbruine drank in de VS en Ierland wordt genoemd, zijn er in talloze soorten en smaken. Je zou kunnen zeggen dat ze allemaal origineel zijn. Er is maar een juiste glas om whisky voor te proeven. En, misschien verrassend voor sommigen, het lijkt het meest op een cognacglas.

IRIS cognacglas

Het glas om voor te proeven voor whisky is gemaakt van het dunste glas, heeft een steel waar je het aan vast kunt houden en een ronde vorm die naar boven toe smaller wordt. Een stap hoger is het Glencairn whiskyglas, het officiële whisky-proefglas.

Jaren van fouten?

Nee, niemand zal je hoofd eraf trekken of je veroordelen als je whisky in een glas giet zonder "voet". Als u geen echte connaisseur bent en u niet aan een professionele proeverij begint, volstaat een klassiek whiskyglas zonder steel om te genieten. De smaak kan in elk glas iets verschillen, maar de gemiddelde consument zal het waarschijnlijk niet eens merken.

De smaak van whisky wordt gedurende vele maanden gecreëerd voordat het de toonbanken van winkels bereikt, rijpt in houten vaten, die zijn uiteindelijke smaak bepalen. Het blijft dan hetzelfde in de glazen fles. Voor een luxueuze whisky-drinkervaring raden we aan om een van onze whisky-sets te kiezen, die u kunt vinden in onze webshop:

Gemengd = slechte kwaliteit?

Er zijn twee basistypen whisky, single-malt en blended. Single-malt is een single-species whisky, of liever single-malt, hij wordt alleen gemaakt van gerstemout. Blended whisky, zoals de naam al doet vermoeden (blend = gemengd in het Engels), is blended. Dit betekent echter zeker niet dat dergelijke whisky van mindere kwaliteit of inferieur is.

Conclusie

Dus welk whiskyglas moet je gebruiken? Het is ideaal om een glas met een steel te gebruiken om whisky te proeven - zo drinken experts het. Het officiële glas om te proeven is het Glencairn whiskyglas. Dit is echter geen dogma, de gemiddelde consument voor thuisgebruik heeft zeker geen Glencairn whiskyglas nodig om te proeven. Van whisky kan ook worden genoten met het klassieke whiskyglas - dikwandig laag glas zonder steel.