Hoe onderhoud je glazen en wijnkaraffen?

Regelmatig wassen van glazen

Was kristallen glazen in warm of lauw water. Nooit in kokend water, want dan kunnen de glazen barsten. Als het glas vuil is van een gewone drank zoals wijn, is het meestal voldoende om het glas in water te spoelen, te laten druipen, af te vegen en op te poetsen. Wil je een wasmiddel gebruiken, kies dan niet voor een schuurmiddel. Dat kan krassen op het glas veroorzaken. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat er geen wasmiddel achterblijft na het wassen, waardoor het aroma van wijn en ook andere dranken tijdens het gebruik kan worden aangetast.

Gebruik bij voor de vaatwasser korte wasprogramma's met een lagere temperatuur, tot maximaal 50 ° C. Sommige vaatwassers hebben vooraf ingestelde zachte wasprogramma's die speciaal zijn ontworpen voor het wassen van glas. Er is echter meestal een probleem met het vullen van de vaatwasser. U wast ze dus samen met ander keukengerei voor minder krachtige wasprogramma's, of u accepteert de minder volle belading van de vaatwasser. Kies wijnglazen die u in de vaatwasser wilt wassen met het oog op de grootte van de ruimte die bedoeld is voor het afwassen van glazen (meestal glazen met een kortere steel). Als de vaatwasser niet is uitgerust met een ventilatiedroger, open deze dan na het voltooien van de was cyclus. Dit zorgt voor ventilatie van ongewenste dampen, die het glas kunnen aantasten tijdens langdurige toepassing. Behandel het glas vervolgens met een zachte, schone doek. Probeer bij het afnemen en polijsten van wijnglazen de beker en de voet niet tegen elkaar aan te draaien, in extreme gevallen kan deze breken. Versierde glazen zijn niet vaatwasmachinebestendig.

Wijnkaraf en vazen wassen

Bij vazen met een lange hals, karaffen, flessen of schalen helpt een lange borstel meestal niet om de bodem schoon te maken. Giet azijn of warm water met afwasmiddel in een vaas of karaf en laat het bezinksel zo lang mogelijk weken, bij voorkeur een nacht. Voeg dan een handvol rijst toe aan de bak, bedek de hals met je handen en schud de inhoud krachtig. De rijst verwijdert het vuil van de bodem van het glaswerk. Was het glaswerk met afwasmiddel of azijn en spoel af met warm water. Giet af, veeg af met een droge, schone doek en polijst het.

Geslepen glas wassen

Maak het geslepen glas eerst voorzichtig schoon met afwasmiddel, spoel het daarna af met schoon water en dompel het daarna in azijn. Maak de sneden op het geslepen glas schoon met een oude tandenborstel. Spoel de glazen af ​​met schoon, warm water (het mag niet koken) en plaats ze ondersteboven op de lekbak. Na het druppelen van het water, voorzichtig beetje bij beetje polijsten met een pluisvrije linnen doek. Het glas zal prachtig glanzen.

Klara
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter