Welke wijnglas is het juist?

Er is een onuitputtelijk aantal soorten wijn in de wereld, die verschillen in hun karakter. Als je er echt van wilt genieten, is het goed om het juiste glas te kiezen waarin de wijn idealiter zijn aroma en smaak ontwikkelt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste eigenschappen van een kwaliteitsglas en de principes voor de selectie ervan volgens het type wijn.

Hoe herken je een kwaliteitsglas?

Het ideale wijnglas is:

  • gemaakt van hoogwaardig en helder glas (bij voorkeur gemaakt van puur kristalglas zonder toevoegingen zoals lood). Helder en transparant glas vervormt de kleur van de wijn niet. Dankzij de kwaliteit van helder glas zult u de kleurschakeringen van de wijn waarderen. Dunwandig glas, zonder decoraties, ongeslepen of gekleurde randen, waardoor de kleur en zuiverheid van de wijn opvallen.
  • van dunwandige glas, zodat u de viscositeit van de wijn beter kunt onderzoeken en het algehele genot bij het drinken van wijn vergroot. Te dik glas kan een teken zijn van onvoldoende productietechnologie. Dikwandige, goedkope glazen zijn meestal gemaakt van gekleurd glas van lage kwaliteit, waardoor de kleurschakeringen van wijn worden vervormd.
  • met geslepen mond van de kelk, die prettig in contact komt met de mond en beter wordt gedronken dan een mond met een verzegelde rand.
  • op een hoge voet, waaraan we het glas vasthouden. Het glas bij de kelk vasthouden is niet geschikt vanwege ongewenste opwarming van de wijn en vervuiling van de kelk met vingerafdrukken. Als u de steel vastpakt, wordt het ook gemakkelijker voor u om de wijn te proeven (de kleur zien, cirkelen, enz.). Tegenwoordig winnen ook wijnglazen zonder steel aan populariteit, die gemakkelijk te onderhouden zijn en je geen zorgen hoeft te maken over het breken van de steel.
  • groot genoeg om goed van de wijn te kunnen genieten. Je kunt de wijn niet omcirkelen in een kleine kelk op een korte steel, want het is bijna tot de rand gevuld, en het ontspannende wijnaroma verdwijnt snel.
  • perfect schoon en geventileerd, zonder de geur van planken, handdoeken of gebruikte wasmiddelen.

Het hangt af van de vorm van de kelk

De basisverdeling van de vorm van wijnglaskelken heeft de vorm van een tulp, een ballon of een fluit. Alle design-ontwerpen kunnen dan worden beschouwd als een variatie op de klassieke wijnglazen.

De tulp heeft een universele glasvorm die voor de meeste wijnen en gedistilleerde dranken wordt gebruikt. Afhankelijk van het volume worden tulpen gebruikt, van de kleinste maat voor het serveren van sterke drank en versterkte wijnen, voor de middelste maat voor het serveren van witte en roséwijnen, tot de grootste maat voor rode wijnen. Het glas kopieert letterlijk de vorm van een halfopen tulp, het lichaam is bolvormig en sluit naar de hals toe om de aromatische stoffen van wijn of een andere drank perfect te verzamelen. Er zijn ook versies die meer open zijn of zelfs licht gebogen bij de hals. Dergelijke glazen geven meer geurige componenten van de wijn af en worden gebruikt voor wijnen die zeer aromatisch zijn.

De ballon heeft de vorm van een glas dat wordt gebruikt voor rode wijnen van het type Bourgogne en daarmee verwante varianten. Dergelijke glazen hebben een groter volume en een meer open hals. Hun naam komt overeen met hun bolvormige vorm, die lijkt op een doorgesneden ballon.

De fluit is geschikt voor het serveren van mousserende wijnen. Zijn smalle slanke lichaam is ideaal voor een perfecte weergave van mousserende wijn en ook voor de rijkdom van het schuim bij het inschenken. De versmalde hals van het glas helpt om aromatische stoffen op een ideale plek te verzamelen. Kleine krasjes of puntjes gemaakt door een laser op de bodem van het glas zullen de afgifte van parels intensiveren, waardoor hele slierten bubbels in de wijn zullen ontstaan.

Selectie van glazen op basis van het type en de variëteit aan wijn

Sommeliers onderscheiden drie basistypen wijnglazen, namelijk witte, rode en mousserende wijnglazen die qua vorm en volume verschillen, afhankelijk van de aard van de wijn.

Witte en rose wijnglazen

Witte wijnen hebben meestal een minder uitgesproken aroma dan rode wijnen, dus kleinere glazen in de vorm van een halfopen tulp zijn het beste voor deze wijnen. Deze glazen hebben een bolvormig lichaam en een smallere langwerpige vorm, die naar de hals toe sluit voor een goede ophoping van aromatische stoffen. Witte wijn serveer je in principe altijd koud, daarom hebben deze glazen een kleinere inhoud. Witte wijnglazen zijn ook geschikt voor rosé wijn.

De bekendste soorten witte wijn hebben hun eigen speciaal ontworpen glas, waar de wijn het beste in smaakt. Over het algemeen worden lichte witte wijnen geserveerd in een glas met een meer langwerpige kelk. Zware en meer uitgesproken wijnen hebben een kortere en bredere kelk.

Chardonnay glas: Het glas Chardonnay heeft een bredere en meer open kelk voor meer beluchting van de wijn. De grotere opening van de kelk leidt de wijn naar het uiteinde en de zijkanten van de tong, waardoor de zoetheid en zuurgraad van de wijn in de mond kan worden gedetecteerd. Type wijn voor deze glazen: Chardonnay en andere meer onderscheidende wijnen zoals Semillon en Viognier

Sauvignon Blanc-glas: Het Sauvignon Blanc-glas heeft een slanke, hoge, taps toelopende kelk die de delicate bloemige en fruitige aroma's van de wijn in je neus opvangt. De smallere kelk minimaliseert de hoeveelheid zuurstof om de wijn vers te houden. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de tong een U-vorm creëert, die de wijn naar het midden van het gehemelte leidt voor een soepeler slokje. Type wijn voor deze glazen: Sauvignon Blanc en andere lichte tot medium, fruitige of bloemige wijnen zoals witte Bordeaux, Fume Blanc, Loire, Vinho Verde, Chenin Blanc, Muscadet, Muscat Blanc en Pinot Grigio.

Riesling-glas: Het Riesling-glas is over het algemeen kleiner en heeft een grotere en smallere kelk. Het hogere en smallere ontwerp van het glas concentreert het fruitige aroma aan de bovenkant van de kelk en de lange steel houdt de wijn gekoeld. De smalle bovenrand leidt de wijn naar het midden en naar de achterkant van de mond om de zoete smaak te onderdrukken. Type wijn voor deze glazen: Riesling en andere zoete wijnen, zoals Zinfandel of Sauvignon Blanc.

Rode wijnglazen

Rode wijn heeft een intenser aroma en daarom hoort hij in een groter glas, in de vorm van een ballon met een wijdere hals, voor een betere beluchting van de wijn. Het is geschikt om het glas tot ongeveer een derde te vullen zodat het mogelijk is om met de wijn te cirkelen. Hierdoor komen de aroma's en aromatische stoffen er beter uit. Rode wijnglazen hebben in de regel een kortere steel en worden aan de kelk vastgehouden. De glazen zijn verdeeld in twee basissoorten volgens het soort wijn en ze zijn vernoemd naar belangrijke wijnregio's in Frankrijk.

Bordeauxglazen: de vorm van deze glazen is speciaal ontworpen om het aroma en de smaak van rode Bordeauxwijn te versterken. Het glas heeft een groter kelkoppervlak, wat de afstand tussen de wijn en de mond verlengt en helpt om de ethanol beter te verspreiden. Een bredere opening van de kelk leidt de wijn naar de achterkant van de mond, minimaliseert bitterheid en maximaliseert het smaakspectrum. Deze glazen zijn geschikt voor zwaardere en vollere soorten met een hoog gehalte aan tannine. Dit omvat alle soorten Bordeaux-variëteiten, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot.

Bourgondisch glas: Het Bourgondische wijnglas heeft een bredere kelk met een smallere bovenkant, waardoor de opeenstapeling van aroma's van zachte wijnen naar het puntje van de tong wordt geleid, zodat u smaaknuances kunt ontdekken. Dit glas is geschikt voor middelzware rode wijnen met een hoge zuurgraad en een gemiddeld tot laag tanninegehalte, gemaakt voor onder andere de wijnen: Barbaresco, Barolo, Beaujolais, Pinot Noir en Burgundy Red.

Mousserend wijnglas

 

Een glas in de vorm van een fluit wordt gebruikt voor een mousserende wijn. Zijn smalle slanke lichaam is ideaal voor een perfecte weergave van mousserende wijn en ook voor de rijkdom van het schuim bij het inschenken.

 

Klara
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter